Przepis na Ragout, czyli Stasia i Seba gotują w Portugalii :)
Składniki
* 1 marchew, 80 g selera
* 1 pietruszka
* 400 g cebuli
* 800 g mięsa wołowego
* 4 łyżki oleju
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* 1/8 l białego wina
* 1/4 l bulionu mięsnego
* 1 liść laurowy, sól i pieprz
Sposób przygotowania
1. 1
Obraną cebulę i oczyszczone warzywa pokroić na duże kawałki. Mięso pokroić w 4 cm kostkę.
2. 2
Mięso obsmażyć partiami i wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć warzywa i cebulę, do miękkości, stale mieszając. Następnie dusić pod przykryciem.
3. 3
Warzywa oprószyć mąką, po czym zalać bulionem i winem, dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
4. 4
Sos wlać ponownie do garnka, dodać mięso i liść laurowy. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
sobota, 12 czerwca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
http://pl.club-chefs.com/ pyszne, tanie, smaczne polskie przepisy!!!
OdpowiedzUsuń