sobota, 12 czerwca 2010

Gotuj z Ewelą! - ragout

Przepis na Ragout, czyli Stasia i Seba gotują w Portugalii :)

Składniki

* 1 marchew, 80 g selera
* 1 pietruszka
* 400 g cebuli
* 800 g mięsa wołowego
* 4 łyżki oleju
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* 1/8 l białego wina
* 1/4 l bulionu mięsnego
* 1 liść laurowy, sól i pieprz


Sposób przygotowania

1. 1

Obraną cebulę i oczyszczone warzy­wa pokroić na duże kawałki. Mięso pokroić w 4 cm kostkę.
2. 2

Mięso obsmażyć partiami i wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć warzywa i cebulę, do miękkości, stale mieszając. Następnie dusić pod przykryciem.
3. 3

Warzywa oprószyć mąką, po czym zalać bulionem i winem, dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
4. 4

Sos wlać ponownie do garnka, do­dać mięso i liść laurowy. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu. Do­prawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. http://pl.club-chefs.com/ pyszne, tanie, smaczne polskie przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń